PiiaNurmela Rohkeutta toimia

Perhehoidosta vaihtoehto vanhuspalveluihin

Vanhusten kotihoidon tilannetta ruodittiin kovin sanoin A-talkissa torstaina 26.4. Kritiikki kohdistui Espoon kaupungin tarjoamiin palveluihin, mutta ikäihmisten kotihoidon kriittinen tilanne on laajemminkin tiedossa. Ministeri Saarikko moitti ohjelmassa kuntia siitä, että ne eivät ole siirtäneet laitoshoidon purkamisesta vapautuvia resursseja suoraan kotihoitoon. Nämä kuntien säästötoimenpiteet näkyvät kotihoidon laadussa: hoitajat vaihtuvat tiheään, kiire on kova, eikä tieto kulje. Tämä aiheuttaa ikäihmisissä paljon turvattomuutta. Lisäksi omaiset joutuvat turhan lujille taistelussaan inhimillisten palvelujen puolesta.

Suuri huolenaihe on se, että pienet ikäluokat eivät jatkossa kykene kustantamaan yhä kasvavan vanhusväestön palveluja. Vastauksena tähän hallitus lähti nelisen vuotta sitten osana rakennepoliittista ohjelmaansa purkamaan laitoshoitoa ja siirtämään palveluja yhä enemmän ikäihmisten omiin koteihin. Nyt tämän rakennemuutoksen hedelmät alkavat näkyä. Eivätkä ne ole kovin hyviä.

Ikäihmisten hoidossa on vakavia puutteita ja turvattomuus ja yksinäisyys on lisääntynyt. Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat ne, joilla ei ole omaisia. Paitsi, että nykyiset palvelut on saatava toimiviksi ja ihnhimillisiksi, on lisäksi löydyttävä aivan uudenlaisia ratkaisumalleja. Ikäihmisten asumispalveluihin tarvitaan monimuotoisuutta. Vanhusten perhehoidossa asuu tällä hetkellä vain 200 ikäihmistä koko Suomessa. Tähän käyttämättömään potentiaaliin kuntien olisi nyt syytä tarttua.

Perhehoidossa vanhus muuttaa perhehoitajan kotiin, josta tulee myös hänen kotinsa. Yhden perhehoitajan vastuulla voi olla maksimissaan neljä ikäihmistä ja hän saa työstään kohtuullisen korvauksen. Perhehoito on kunnille edullinen vaihtoehto.

Ikäihmisille perhehoito tuo ympärivuorokautista huolenpitoa, turvaa, yhteisöllisyyttä ja osallisuutta. Perhehoitaja voi tehdä työtään ilman jatkuvaa kiirettä omia vahvuuksiaan hyödyntäen ja persoonallisella otteella. Samoin kuin lasten perhehoidossa, myös ikäihmisten perhehoidossa sijoitettavan ikäihmisen kiinnostuksen kohteet ja elämän arvot otetaan huomioon "sijoituksessa". Perhehoidosta hyötyvät kaikki.

Lastensuojelutyöstä tuttu SOS -Lapsikylätoiminnan malli, jossa useita perhehoitajia asuu samalla alueella, on erittäin kannatettava ajatus myös ikäihmisten kohdalla. Näin ikäihmisten oma sosiaalinen verkosto voi olla laajempi ja perhehoitajat voivat kokea ammatillista yhteyttä ja saada vertaistukea. Toivon, että kunnissa ja kaupungeissa tartuttaisiin perhehoidon tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Raija Leinonen

A-talkissa oli perhehoito hienosti nostettu esiin, mutta harmillinen asia oli, että toimittajalla ei ollut ajantasaista tietoa perhehoidossa olevien ikäihmisten määrästä. Sotkanetin (THL) tietokannan mukaan vuoden 2016 lopussa jatkuvassa perhehoidossa oli 452 henkilöä. Tämän lisäksi perhehoitoa toteutuu perhekodissa (perhehoitajan koti) lyhytaikaisena ympärivuorokautisena tai osavuorokautisena perhehoitona sekä hoidettavan kotona toteutuvana, pääasiassa osavuorokautisena, perhehoitona. Lyhytaikaisen perhehoidon eri muotoja käytetään paljon omaishoitajan vapaan mahdollistajana sekä mm. ikäihmisen kotiutuessa sairaalasta kotona kuntoutumisen tukena.

Lyhytaikaisen perhehoitoa käyttävien ikäihmisten määrä ei tällä hetkellä kirjaudu Sotkanetin tietokantaan tiedonkeräys menetelmästä johtuen. Perhehoitoliiton arvion mukaan käyttäjiä on tällä hetkellä vuositasolla 500-600 henkilöä. Luku saattaa olla jopa aliarvioitu. Vaikka ikäihmisten perhehoidon määrät ovat vielä erittäin pieniä, niin suhteellinen kasvu 2010-luvulla on merkittävää, parhaimmillaan määrä on jopa lähes kaksinkertaistunut peräkkäisiä vuosia verrattaessa. Sama on tapahtunut lyhytaikaisen perhehoidon kohdalla, jossa määrä on käsityksemme mukaan ainakin jo kolminkertaistunut vuodesta 2013, jolloin Perhehoitoliitto teki kyselyn kunnille.

Käyttäjän PiiaNurmela kuva
Piia Nurmela

Hienoa, että perhehoidon tarjoamiin mahdollisuuksiin pikku hiljaa herätään kunnissa. Kiitos ajantasaisesta tiedosta. Itsekin pohdin, mahtaako 200 olla aivan ajan tasalla oleva määrä.

Toimituksen poiminnat