Perhehoidosta vaihtoehto vanhuspalveluihin

Vanhusten kotihoidon tilannetta ruodittiin kovin sanoin A-talkissa torstaina 26.4. Kritiikki kohdistui Espoon kaupungin tarjoamiin palveluihin, mutta ikäihmisten kotihoidon kriittinen tilanne on laajemminkin tiedossa. Ministeri Saarikko moitti ohjelmassa kuntia siitä, että ne eivät ole siirtäneet laitoshoidon purkamisesta vapautuvia resursseja suoraan kotihoitoon. Nämä kuntien säästötoimenpiteet näkyvät kotihoidon laadussa: hoitajat vaihtuvat tiheään, kiire on kova, eikä tieto kulje. Tämä aiheuttaa ikäihmisissä paljon turvattomuutta. Lisäksi omaiset joutuvat turhan lujille taistelussaan inhimillisten palvelujen puolesta.

Suuri huolenaihe on se, että pienet ikäluokat eivät jatkossa kykene kustantamaan yhä kasvavan vanhusväestön palveluja. Vastauksena tähän hallitus lähti nelisen vuotta sitten osana rakennepoliittista ohjelmaansa purkamaan laitoshoitoa ja siirtämään palveluja yhä enemmän ikäihmisten omiin koteihin. Nyt tämän rakennemuutoksen hedelmät alkavat näkyä. Eivätkä ne ole kovin hyviä.

Ikäihmisten hoidossa on vakavia puutteita ja turvattomuus ja yksinäisyys on lisääntynyt. Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat ne, joilla ei ole omaisia. Paitsi, että nykyiset palvelut on saatava toimiviksi ja ihnhimillisiksi, on lisäksi löydyttävä aivan uudenlaisia ratkaisumalleja. Ikäihmisten asumispalveluihin tarvitaan monimuotoisuutta. Vanhusten perhehoidossa asuu tällä hetkellä vain 200 ikäihmistä koko Suomessa. Tähän käyttämättömään potentiaaliin kuntien olisi nyt syytä tarttua.

Perhehoidossa vanhus muuttaa perhehoitajan kotiin, josta tulee myös hänen kotinsa. Yhden perhehoitajan vastuulla voi olla maksimissaan neljä ikäihmistä ja hän saa työstään kohtuullisen korvauksen. Perhehoito on kunnille edullinen vaihtoehto.

Ikäihmisille perhehoito tuo ympärivuorokautista huolenpitoa, turvaa, yhteisöllisyyttä ja osallisuutta. Perhehoitaja voi tehdä työtään ilman jatkuvaa kiirettä omia vahvuuksiaan hyödyntäen ja persoonallisella otteella. Samoin kuin lasten perhehoidossa, myös ikäihmisten perhehoidossa sijoitettavan ikäihmisen kiinnostuksen kohteet ja elämän arvot otetaan huomioon "sijoituksessa". Perhehoidosta hyötyvät kaikki.

Lastensuojelutyöstä tuttu SOS -Lapsikylätoiminnan malli, jossa useita perhehoitajia asuu samalla alueella, on erittäin kannatettava ajatus myös ikäihmisten kohdalla. Näin ikäihmisten oma sosiaalinen verkosto voi olla laajempi ja perhehoitajat voivat kokea ammatillista yhteyttä ja saada vertaistukea. Toivon, että kunnissa ja kaupungeissa tartuttaisiin perhehoidon tarjoamiin mahdollisuuksiin.

PiiaNurmela
Kristillisdemokraatit Lempäälä
Ehdolla eduskuntavaaleissa

FM, kunnanvaltuutettu, KD Pirkanmaan piirin puheenjohtaja ja sijaisäiti. Monipuolinen vaikuttaja, joka etsii innovatiivisia ratkaisuja, arvostaa yhteistyötä yli puoluerajojen ja lähtee tarmokkaasti ajamaan tärkeäksi kokemaansa asiaa. Ehdolla kevään 2023 eduskuntavaaleissa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu